Εταιρεία

Εταιρεία

H Εταιρεία

Η Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας (ΕΕΚΠ) ιδρύθηκε το 2018.

Είναι μία ανοικτή Εταιρεία δυναμικής και ενωτικής συνάντησης όλων των επιστημονικών δυνάμεων που ασχολούνται με τον ιδιαίτερα απαιτητικό τομέα της Κολοπρωκτολογίας. Συνεργάζεται ήδη στενά με φορείς και σημαντικές Ελληνικές και διεθνείς επιστημονικές και φαρμακευτικές Εταιρείες.

Μέλη της είναι Χειρουργοί, Γαστρεντερολόγοι, Ακτινολόγοι, Ογκολόγοι και Ακτινοθεραπευτές από όλους τους εργασιακούς χώρους. Πολλοί είναι ιδιαίτερα γνωστές προσωπικότητες και στο εξωτερικό. Η ετήσια συνδρομή είναι δωρεάν.

Η ΕΕΚΠ έχει επίσης ως στόχο την ισχυροποίηση των δεσμών και την ευόδωση συνεργασιών μεταξύ των χειρουργών και των ιατρών βασικών και κλινικών ειδικοτήτων που επικεντρώνονται επιστημονικά, στοχεύουν ακαδημαϊκά και δραστηριοποιούνται στη διαχείριση των παθήσεων του παχέος εντέρου.

Αριθμεί ήδη, περίπου 230 μέλη εκπροσωπώντας σχεδόν το σύνολο των Ελλήνων χειρουργών, οι οποίοι θεραπεύουν το γνωστικό αντικείμενο της Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου και του Πρωκτού.

Η ΕΕΚΠ  προάγει την συνεχή εκπαίδευση όλων, όσων ασχολούνται με την κολοπρωκτολογία και την εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου στην Ελλάδα.

Η εξειδίκευση της Χειρουργικής του παχέος εντέρου έχει καταξιωθεί διεθνώς και είναι αναγνωρισμένη υποειδικότητα της Γενικής Χειρουργικής. Η τεράστια συσσώρευση γνώσεων και πληροφοριών τα τελευταία έτη καθιστούν την εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου απαραίτητη για τη διαχείριση και την εφαρμογή εξατομικευμένα σε κάθε ασθενή των κατάλληλων διαγνωστικών προσεγγίσεων, των πολυπαραγοντικών θεραπευτικών μεθόδων, της επιλογής της κατάλληλης καινοτόμου ελάχιστα επεμβατικής εγχειρητικής τεχνικής, δηλαδή της λαπαροσκοπικής και της ρομποτικής χειρουργικής και της τεκμηριωμένης εφαρμογής της. Με την ενεργοποίηση και συνδρομή των μελών της η Εταιρεία, στο μικρό χρονικό διάστημα που ενεργοποιείται, πέτυχε άθλους.

Μέλη της σχεδιάζουν πολυκεντρικές μελέτες, οι οποίες είναι από τους κύριους σκοπούς της ΕΕΚΠ.

Σε συνεργασία με γνωστά κέντρα του εξωτερικού απονέμει ετήσιες έμμισθες υποτροφίες σε μέλη της, νέους ιατρούς, με σκοπό την περαιτέρω εξειδίκευσή τους στην αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου. Γι΄ αυτό έχει συσταθεί ειδική Επιτροπή υποτροφιών.

Συνεργάζεται στενά με πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Επιστημονικές Εταιρείες και φορείς.

Υπό την Προεδρία των κ.κ. Θεοδωρόπουλου και Κομπορόζου οργάνωσε, τον Ιανουάριο του 2020 στην Αθήνα, με απόλυτη επιτυχία το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φθάνοντας τους 420. Στην κατάμεστη συνεδριακή αίθουσα παρουσιάστηκαν σημαντικές στρογγυλές τράπεζες και διαλέξεις από καταξιωμένους ιατρούς διεθνούς κύρους που ασχολούνται ιδιαίτερα με τις παθήσεις του παχέος εντέρου κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων. Επίτιμο μέλος της ΕΕΚΠ εξελέγη ο γνωστός ΄Colorectal΄ Καθηγητής του Λονδίνου Paris Tekkis.

Υπό την Προεδρία του Καθηγητή Χειρουργικής Ι. Δ. Κανέλλου οργάνωσε υβριδικά το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας, το οποίο διεξήχθη με απόλυτη επιτυχία, από τις 16 - 18 Σεπτεμβρίου 2021, στη Θεσσαλονίκη. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία φθάνοντας τους 500. Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ήταν ευκαιρία για περαιτέρω σύσφιγξη των δεσμών και των συνεργασιών μεταξύ χειρουργών και ιατρών άλλων ειδικοτήτων, που ενεργοποιούνται στην αντιμετώπιση των παθήσεων του παχέος εντέρου.

Υπό την Προεδρία των κ.κ. Eelco de Bree και Δ. Μαγγανά  οργάνωσε, τον Μάρτιο του 2023 στην Αθήνα, με απόλυτη επιτυχία, το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας. Οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν κάθε προσδοκία και ανήλθαν πάλι περίπου στους 500. Παρουσιάστηκαν σημαντικές στρογγυλές τράπεζες και διαλέξεις από καταξιωμένους ιατρούς διεθνούς κύρους που ασχολούνται ιδιαίτερα με τις παθήσεις του παχέος εντέρου.

Στα πλαίσια των Ημερίδων υπό την Προεδρία του κ. Ι. Βίρλου οργάνωσε σε συνεργασία με την Pelvic Floor Society (TPFS) του Ηνωμένου Βασιλείου με την συνεργασία της ACPGBI το 1st International Coloproctology Meeting on Functional Bowel & Pelvic Disorders for Colorectal and Pelvic Surgeon, την 1η Απριλίου του 2022. Ήταν από οργανωτικής πλευράς και από τις συμμετοχές κάτι περισσότερο από εντυπωσιακό και σύγχρονο.

Στα πλαίσια των Athens Coloproctology Meetings που διοργανώνονται ανά διετία από την ΕΕΚΠ διοργανώθηκε το 2nd Athens Coloproctology Meeting on Rectal and Anal Cancer, υπό την Προεδρία του κ. Ι. Γ. Καραϊτιανού, στις 5 και 6 Απριλίου 2024. Το Meeting, διάρκειας δύο ημερών, με τους παγκοσμίου κύρους ομιλητές και την συμμετοχή και παρακολούθηση από πλήθος συμμετεχόντων σε ένα κατάμεστο Αμφιθέατρο του Ερρίκος Ντυνάν σημείωσε απόλυτη επιτυχία και έγραψε Ιστορία.

Πρόεδρος του Αρχικού (Προσωρινού) Δ.Σ. από το 2018 έως την αναγνώριση της Εταιρείας από το Πρωτοδικείου και την πρώτη εκλογή Δ.Σ. το 2020 ήταν ο Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ Ιωάννης Δ. Κανέλλος.

Πρόεδρος του 1ου Δ.Σ. για το 2020 - 2021 ήταν ο Καθηγητής Χειρουργικής του ΑΠΘ Ιωάννης Δ. Κανέλλος.

Πρόεδρος του 2ου Δ.Σ. για το 2022 - 2023 ήταν ο γνωστός Χειρουργός παχέος εντέρου Βασίλης Κομπορόζος.

Πρόεδρος του 3ου Δ.Σ. για το 2023 - 2024 είναι ο Καθηγητής Χειρουργικής του ΕΚΠΑ Γεώργιος Θεοδωρόπουλος.

Πρόεδρος του 4ου Δ.Σ. για το 2024 - 2025 είναι ο Καθηγητής Χειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Τεπετές.