Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Κολοπρωκτολογίας διοργανώθηκε στις 16-18 Σεπτεμβρίου 2021 στον συνεδριακό χώρο του Mediterranean Palace στη Θεσσαλονίκη από την Ελληνική Εταιρεία Κολοπρωκτολογίας και την Ελληνογερμανική Χειρουργική Εταιρεία, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας και της Mediterranean Society of Coloproctology, προσαρμοσμένο στις τρέχουσες συνθήκες της πανδημίας, με όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής και συλλογικής προστασίας και με δυνατότητα online παρακολούθησης και συμμετοχής (υβριδικό συνέδριο).

Με ένα προσεκτικά καταρτισμένο επιστημονικό πρόγραμμα κάλυψε ένα ευρύτατο φάσμα θεματολογίας με έμφαση στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της Κολοπρωκτολογίας, χωρίς να παραλείψει να ασχοληθεί και με διαχρονικά ζητήματα και δυσεπίλυτα προβλήματα που αφορούν τη Χειρουργική του Παχέος Εντέρου και του Πρωκτού. Καταξιωμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και απο το εξωτερικό, τόσο χειρουργοί όσο και εκπρόσωποι έτερων ειδικοτήτων παρουσίασαν τις τελευταίες εξελίξεις σε θέματα που αφορούν στην αντιμετώπιση καλοήθων και κακοήθων παθήσεων του παχέος εντέρου. Μέσα από επιλεγμένες προφορικές και ηλεκτρονικά αναρτημένες ανακοινώσεις συνάδελφοι από Νοσοκομεία και Κλινικές από όλη την Ελλάδα μοιράστηκαν την κλινική τους εμπειρία εμπλουτίζοντας το πρόγραμμα του συνεδρίου και δίνοντας έναυσμα σε ενδιαφέρουσες επιστημονικές συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων πάνω στην αντιμετώπιση ιδιαίτερων περιστατικών.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν υψηλού επιπέδου εμπεριστατωμένες ομιλίες και να ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελιξεις στην αντιμετώπιση του καρκίνου του παχέος εντέρου, των ιδιοπαθών φλεγμονωδών παθήσεων του εντέρου καθώς και των περιπρωκτικών παθήσεων. Στο συνέδριο συζητήθηκαν διεξοδικά θέματα που αφορούν τον ορθοκολικό καρκίνο, την αντιμετώπισή της τοπικοπεριοχικής και της μεταστατικής νόσου, το ρόλο της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας ανάλογα με το στάδιο. Έμφαση δόθηκε στις σφιγκτηροσωστικές επεμβάσεις, τη λαπαροσκοπική, τη ρομποτική και την ελάχιστα επεμβατική χειρουργική αντιμετώπιση των ασθενών με κακοήθεια παχέος εντέρου.

Ιδιαίτερη βαρύτητα καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και ειδικά στο εξαιρετικά ενδιαφέρον Masterclass που έλαβε χώρα την 1η ημέρα του συνεδρίου δόθηκε στην παρουσίαση των νεότερων τεχνικών στη Χειρουργική του Παχέος εντέρου. Μέσα από παρουσιάσεις εξειδικευμένων χειρουργών και βιντεοπροβολές αναλύθηκαν λεπτομερώς οι καινοτόμες τεχνικές (λαπαροσκοπική, ρομποτική και ελάχιστα επεμβατική χειρουργική) και ο ρόλος των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων σε όλο το φάσμα της Χειρουργικής του Παχέος Εντέρου. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να ενημερωθούν από τους ειδικούς για τεχνικές λεπτομέρειες και tips and tricks λαπαροσκοπικών και ρομποτικών επεμβάσεων καθώς περιγράφηκαν ενδελεχώς οι χειρουργικοί χρόνοι, ανασκοπήθηκε η χειρουργική ανατομία και παρουσιάστηκαν οι πιθανές ιδιαιτερότητες κάθε επέμβασης ξεχωριστά. Επιπροσθέτως τονίστηκαν οι ενδείξεις, η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα των τεχνικών αλλά και η αναγκαιότητα για την εκπαίδευση των χειρουργών σε αυτές με κάλυψη της καμπύλης εκμάθησής τους με γνώμονα το μέγιστο όφελος του ασθενούς.

Τέθηκαν υπό συζήτηση δύσκολα προβλήματα στη χειρουργική του παχέος εντέρου όπως η αντιμετώπιση της διατρηθείσας εκκολπωματίτιδας, η πρόπτωση του ορθού και οι αναστομωτικές διαφυγές. Ιδιαίτερη μνεία έγινε στον ρόλο και την αποτελεσματικότητα της χρήσης της τεχνολογίας ICG (indicyaninegreen) στην πρόληψη των αναστομωτικών διαφυγών, στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης αλλά και της ψύχραιμης και συντεταγμένης αντιμετώπισης των διαφυγών από τον χειρουργό καθώς και στην επίπτωσή τους στην ογκολογική πρόγνωση του ασθενούς.

Ανασκοπήθηκε ο ρόλος της Χειρουργικής στις ιδιοπαθείς φλεγμονώδεις παθήσεις του εντέρου και παρουσιάστηκαν νέα εξαιρετικά ενδιαφέροντα δεδομένα για την προεγχειρητική φαρμακευτική προετοιμασία των ασθενών με νόσο Crohn και ελκώδη κολίτιδα. Τονίστηκε η ανάγκη συνεργασίας των εμπλεκόμενων ειδικοτήτων (Χειρουργών και Γαστρεντερολόγων) με γνώμονα τη βέλτιστη αντιμετώπιση των ασθενών και η θεμελιώδης σημασία της διατροφικής υποστήριξης στους ασθενείς με ΙΦΝΕ.

Συζητήθηκαν διεξοδικά τα τρέχοντα βιβλιογραφικά δεδομένα για το ρόλο του μικροβιώματος στη Χειρουργική του Παχέος εντέρου και ειδικότερα η συσχέτιση του με την ανάπτυξη μετεγχειρητικών επιπλοκών και πιο συγκεκριμένα των αναστομωτικών διαφυγών καθώς και με την ανάπτυξη κακοήθειας και την επίδρασή του στην σίτιση.

Τέλος, παρουσιάστηκαν νέα δεδομένα στον τομέα της Πρωκτολογίας και καινοτόμες μέθοδοι διάγνωσης και αντιμετώπισης περιπρωκτικών παθήσεων. Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν τα πλεονεκτήματα, οι ενδείξεις αλλά και οι περιορισμοί στη χρήση όλων των διαγνωστικών μεθόδων που διαθέτουν στη φαρέτρα τους οι ειδικοί για τις περιπρωκτικές παθήσεις (πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας, ενδοσκοπικό υπερηχογράφημα, αξονική και μαγνητική τομογραφία), ανασκοπήθηκαν οι μέθοδοι αντιμετώπισης των ορθοκολπικών και ορθοουρηθρικών συριγγίων και δόθηκε έμφαση τόσο στη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ιατρογενών και κυρίως των μαιευτικών κακώσεων των σφιγκτήρων όσο και στην αναγκαιότητα για άμεση αντιμετώπιση και αποκατάσταση με πρώιμη εμπλοκή εξειδικευμένου και έμπειρου Χειρουργού με σκοπό τη βελτιστοποίηση του μετεγχειρητικού αποτελέσματος. Επιπλέον παρουσιάστηκαν νεότερες μέθοδοι αντιμετώπισης της κύστης κόκκυγος και των παραεδρικών συριγγίων με χρήση συριγγοσκοπίου (fistuloscope) και παρουσιάστηκε ο ρόλος της σκληροθεραπείας στην αντιμετώπιση της αιμορροϊδικής νόσου.

Η Ελληνκή Κολοπρωκτολογική Εταιρεία στο πλαίσιο της προαγωγής της εκπαίδευσης και της εξειδίκευσης νέων συναδέλφων απένειμε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου την πρώτη έμμισθη εκπαιδευτική υποτροφία για εξειδίκευση σε εγκεκριμένο κέντρο κολοορθικής χειρουργικής στο εξωτερικό για το έτος 2022 και προκύρηξε νέες υποτροφίες που πρόκειται να απονεμηθούν στο επόμενο συνέδριο το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το 2023.

Επιμέλεια: Βασιλική Ζιώζια, Χειρουργός & Αντωνία Παπάζογλου, Χειρουργός